Catering

W naszym żłobku oferujemy dzieciom pełne wyżywienie -zapewniając 4 posiłki dziennie (śniadanie, II śniadanie, dwudaniowy obiad oraz podwieczorek). Jedzenie dostarczane jest przez  sprawdzoną firmę cateringową  „Talerz dla dzieci”. Podstawą żywienia są świeże i najlepsze jakościowo produkty. Warzywa i owoce kupowane są u stałych dostawców, produkty mleczne u sprawdzonych producentów oraz najlepsze gatunki mięs od rekomendowanych hodowców. To co dziecko je w żłobku jest również elementem edukacji. Proponowane menu jest oparte na sezonowej dostępności produktów i jest wyliczone pod względem doboru wartości kalorycznych w bilansie dziennym i tygodniowym.

Dieta spełnia standard żywienia dzieci, opracowany we współpracy z Wyższa Szkołą Gospodarki w Bydgoszczy, jest opracowana przez dietetyka i sprawdzona przez dzieci. Spełnia wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 26 lipca 2016 r.

Jesteśmy otwarci na potrzeby żywieniowe Państwa dzieci pod względem dopasowania odpowiedniej diety, zgodnie z zaleceniami lekarskimi.

 

        Śniadanie 2. śniadanie Obiad Podwieczorek        
2020-03-02 poniedziałek ż. podstawowa

PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM (1 kromka) (mąka pszenna, mąka żytnia, masło 82% tł.) 35 g (MLE)

filet z kurczaka wędlina 8 g

ser żółty  10 g (MLE)

OGÓREK KISZONY KROJONY 10 g

BAWARKA (herbata z mlekiem 2% tł.) 200 ml (MLE)

jabłka 90 g

ZUPA OGÓRKOWA Z RYŻEM JARSKA, ZABIELANA (ogórek kiszony, ziemniak, marchew, seler, pietruszka, m. pszenna, ryż, mleko 2%) 200 ml (GLU, MLE, SEL)

MAKARON ŚWIDERKI (pszenica durum) 150 g (GLU)

SOS DYNIOWO-WARZYWNY (dynia, kalafior, pietruszka, brokuł, koncentrat pom.) 50 g

KOMPOT OWOCOWY (wiśnia, jabłka, porzeczka) 200 ml

BUDYŃ WANILIOWY (mleko 2%, budyń proszek) 130 g (GLU, MLE)      
2020-03-03 wtorek ż. podstawowa

PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU (mleko 2% tł., płatki kukurydziane) 100 ml (MLE)

PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM (1 kromka) (mąka pszenna, mąka żytnia, masło 82% tł.) 35 g (MLE)

PASTA Z TUŃCZYKA (tuńczyk, jogurt nat.-mleko, kultury bakterii, koper, ogórek kiszony) 10 g (RYB, MLE)

szynka wieprzowa konserwowa wędlina  8 g

POMIDOR KROJONY 20 g

papryka świeża 2 g

HERBATA OWOCOWA 200 ml

banan 60 g

ZUPA KALAFIOROWA JARSKA ZABIELANA (kalafior, ziemniaki, seler, pietruszka, marchew, mąka pszenna, śmietana 36%) 200 ml (GLU, MLE, SEL)

GULASZ DROBIOWY (pierś kurczaka, seler, pietruszka, marchew) 70 g (GLU, SEL)

ZIEMNIAKI GOTOWANE 120 g

FASOLKA SZPARAGOWA GOTOWANA 50 g

KOMPOT OWOCOWY (wiśnia, jabłka, porzeczka) 200 ml

KASZA MANNA (mleko 2% tł., kasza manna) 120 ml (GLU, MLE)

MUS WIŚNIOWY  10 g

     
2020-03-04 środa ż. podstawowa

PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM (1 kromka) (mąka pszenna, mąka żytnia, masło 82% tł.) 35 g (MLE)

PASTA Z SOCZEWICY I MARCHEWKI (soczewica czerwona, marchew) 10 g (GLU)

polędwica parzona wędlina  8 g

OGÓREK KISZONY KROJONY 10 g

KAKAO (mleko 2% tł., kakao naturalne) 200 ml (MLE)

kiwi 75 g

ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM JARSKA, ZABIELANA (seler, pietruszka, marchew, konc. pomid., ryż, mleko 2%) 200 ml (GLU, MLE, SEL)

PIECZEŃ RZYMSKA (łopatka wieprzowa, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy) 50 g (GLU, JAJ)

SOS KOPERKOWY (koper, mąka) 20 g (GLU)

KASZA JĘCZMIENNA 90 g (GLU)

SURÓWKA: BURACZKI Z JABŁKIEM (buraki, jabłka, olej rzepakowy) 50 g

KOMPOT OWOCOWY (wiśnia, jabłka, porzeczka) 200 ml

SEREK HOMOGENIZOWANY Z OWOCAMI (ser twarogowy odtłuszczony, śmietanka, owoce, cukier) 130 g (MLE)      
2020-03-05 czwartek ż. podstawowa

OWSIANKA (mleko 2% tł., płatki owsiane) 100 ml (GLU, MLE)

PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM (1 kromka) (mąka pszenna, mąka żytnia, masło 82% tł.) 35 g (MLE)

parówka 40 g

ser żółty  10 g (MLE)

OGÓREK ŚWIEŻY KROJONY 10 g

HERBATKA MIĘTOWA 200 ml

SAŁATKA PĘCZAK Z CZERWONĄ FASOLĄ (kasza pęczak, czerwona fasola kons., papryka św., ogórek św., oliwa) 50 g (GLU)

ZUPA KOPERKOWA JARSKA, ZABIELANA (seler, pietruszka, marchew, ziemniaki, koper, mąka pszenna, mleko2%) 200 ml (GLU, MLE, SEL)

FILET DROBIOWY W SOSIE WŁASNYM (filet z kurczaka, mąka pszenna, olej rzepakowy) 70 g (GLU)

ZIEMNIAKI GOTOWANE 120 g

SURÓWKA: SELER Z SOSEM ŚMIET.-JOGURTOWYM (seler, jogurt nat., śmietana 18%) 50 g (MLE, SEL)

KOMPOT OWOCOWY (wiśnia, jabłka, porzeczka) 200 ml

BUDYŃ CZEKOLADOWY (mleko 2%, budyń proszek) 130 g (MLE)      
2020-03-06 piątek ż. podstawowa

PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM (1 kromka) (mąka pszenna, mąka żytnia, masło 82% tł.) 35 g (MLE)

PASTA JAJECZNA (jaja, jogurt naturalny, majonez, szczypiorek) 10 g (JAJ, MLE)

DŻEM WIŚNIOWY NISKOSŁODZONY (wiśnie 40%, cukier, woda, pektyny, guma guar) 5 g

OGÓREK ŚWIEŻY KROJONY 10 g

POMIDOR KROJONY 20 g

KAWA ZBOŻOWA (mleko 2% tł., kawa zbożowa) 200 ml (GLU, MLE)

JABŁKO 0 szt

ZUPA BROKUŁOWA JARSKA ZABIELANA Z K.KUKURYDZIANĄ (brokuł, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, k. kukurydz, śmietana 36%) 200 ml (MLE, SEL)

PULPETY Z DORSZA (dorsz, jajo, koper św., bułka tarta) 50 g (GLU, JAJ, RYB)

SOS ŚMIETANOWY (mąka pszenna, olej rzepakowy, śmietana 36%) 20 g (GLU, MLE)

ZIEMNIAKI GOTOWANE 120 g

SURÓWKA: KAPUSTA KISZONA 50 g

KOMPOT OWOCOWY (wiśnia, jabłka, porzeczka) 200 ml

KOKTAJL BANANOWY NA KEFIRZE (kefir- mleko, kultury bakterii, banan) 130 g (MLE)      
                                             
                                       
Własność Fundacji Pro Omnis . Wszelkie prawa zastrzeżone